Välkommen!

Välkommen till vår webbplats. Här presenterar vi vad som hänt och vad som kommer att hända i Bygdegården. 

Kommande aktiviteter i Bygdegården under 2024;

.

Söndag den 7 april 2024 kl 13.00

Årsmöte i Bygdegården

Här nedan redovisas genomförda aktiviteter tom 180630

Loppis och Auktion lördagen den 30 juni 2018

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

För 30:e året i rad arrangerade vi Loppis och Auktion och evenemanget har således blivit en tradition härpå ön. Vädret stod oss bi med lagom värme och växlande molninghet. Parkeringen fylldes snabbt med bilar och gårdsplanen fylldes snart med förväntanfulla besökare när repen drogs kl 11.00. Eftersom vi får in gåvor under hela året så är några av oss löpande sysselsatta med att hämta och ta hand om de saker som nu erbjuds besökarna. Loppisdagen blir sedan kulmen med intensiva dagar med granskning och prissättning av alla skänkta saker. När vi ser alla nöjda besökare så känns det arbetet värt arbetet. Intäkterna är välkomna för att vi skall klara drift och underhåll av bygdens Bygdegård. Pengarna går också till sponsring av de kulturella arrangemang vi har.

Stort tack till alla er som skänkt saker till evenemanget och även till alla er som kom och fyndade.  

Årsmöte den 10 mars 2018

Vårt årsmöte leddes i år av Fred Rosenthal från Blidö IF. Mötesbesluten fattades i enighet. Mötet beslutade bl a att minska antalet ordinarie styrelseledamöter från 6 till 5. En enhällig stämma gav styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2017.

Efter mötet serverades en mycket god måltid tillagad av Fia Andersson. Vissångaren Johan Taube underhöll oss sedan med visor ur den svenska visskatten. Johan är fritidsboende på Blidö och hans efternamn förpliktigar att även framföra visor av sin avlägsne släkting Evert.

Trivsam sammankomst - synd bara att inte fler tar sig tid att komma och umgås med trevligt folk från Blidö, Yxlan och Furusund.

Teater Bjällerklang med Kyllinge-gänget. Fred 12 jan 2018

Artikel i tidningen Skärgården 18/1. Klicka på bild för förstoring

Teatergruppen Humor, Musik och Allvar gästade åter vår Bygdegård fredagen den 12 jan. Denna gång med pjäsen Bjällerklang som är en fristående uppföljare till de uppskattade nostalgishowerna Ta't lugnt ta en Toy, Tag det rätta tag Cloetta samt Myggjagare och Näbbstövlar som gruppen framfört i Bygdegården tidigare. Ett 60-tal öbor kom för att bli roade några timmar under kvällen - de flesta av oss med egna julminnen från 50-60 talen. Fantastiskt att dessa proffsiga teatersällskap kommer till oss här ute i skärgården och ger oss fin, tänkvärd och humoristisk underhållning.

Yxlö Byalag - Glöggafton 16 dec 2017

Yxlö Byalag arrangerade även detta år en Glöggafton där boende i Yxlö var välkomna på glögg och pepparkakor. Ett trevligt tillfälle att träffas och önska varandra God Jul.

Friteatern söndag den 15 okt 2017

Klickapå bild för förstoring

Friteatern här på - som det bilivit - sitt årliga besök. Denna gång med Fritof Nilsson Piratens pjäs Mannen som blev ensam. Pjäsen åskådliggör sådant sätt att vara, som vi människor kan ha för oss, och som i en alldeles särskild slags anda ger skeva bilder om andra människor.

Arrangör; Yxlan-Blidö Bygdegårdsförening med stöd av Norrtälje kommun, Bygdegårdsdistriktet och Riksteatern Sthlms Län.

Filmkväll med Ingemar Lind lörd den 7 okt 2017.

Vi har haft nöjet att ha Ingemar Lind på besök i Bygdegården under flera år nu. Detta år berättade Ingemar om sitt liv som naturfilmare. Ett uppskattat inslag i vårt utbud av olika arrengamang.

Rolf Fransson lämnar över ordförandeklubban efter 28 år.

Rolf lämnar klubban och flyger i luften! Klicka på bild.

Redan år 1981 valdes Rolf/Roffe in i föreningens styrelse. Totalt har Rolf varit verksam i föreningen i hela 36 år varav 28 år som ordförande. Under Rolfs ledning har vår fastighet förvandlats från en enkel skolbyggnad till den välfungerande Bygdegård som föreningen äger och förvaltar idag. Rolf har med åren blivit en känd och respekterad person i Bygdegårdskretsar. Vid årsmötet den 11 mars i år avgick Rolf som ordförande. Styrelsen hyllade Rolf i samband med en middag och tackade för det fantastiska jobb och stora engagemang som han lagt ner i vår förening under alla år. Som tack bjöd föreningen Rolf och hustrun Birgitta på en helikopterfärd över Yxlan och närliggande öar den 7 augusti i år. Roffe har dock inte lämnat oss helt - han sitter kvar som ledamot i styrelsen vilket vi är mycket tacksamma för.

Loppis / Auktion 1 juli 2017

Minuterna efter att repen dragits vid grindarna kl 11.00.

Dagarna innan Loppisen fick vi väderprognoser som sa heldagsregn på lördagen. Vi befarade att bara några få tappra i sydväst, regnkläder och stövlar skulle våga sig ut i ruskvädret. Vår egen nestor Rolf Fransson var dock övertygad om att det skulle bli perfekt väder - och Roffe fick rätt.Det blev således en lyckad dag. Stort tack till alla er som skänkt saker till evenemanget och även till alla er som kom och fyndade. Alla intäkter går oavkortat till driften av Bygdegården och allt arbete i föreningen är ideellt. 

Följande tre lotterivinster från dagen är inte uthämtade. Har Du nedanst lottnummer kontakta då Carola på tel 072 006 47 73 ; nr 29, 66 och 92.

En mobiltelefon upphittad under dagen. Kontakta Richard 0703 72 18 62 om Du saknar din telefon.

Träff med Norrtälje kommun 10 juni och 7 oktober 2017

Norrtälje kommun bjöd in öbor häromkring för att få en uppfattning om vad vi vill ha hjälp med från kommunen sida för att skapa möjlighet för fler familjer att bosätta sig här på öarna. Ett 40-tal öbor deltog vid båda mötena. Man har liknande möten runt om i kommunen.

Läs mer på: norrtalje.se/landsbygd

Dukat för bröllop den 27 maj 2017

Dukat för 65 bröllopsgäster

Efter vigsel i Blidö kyrka hade Sara och Per tillsammans med släkt och vänner sin bröllopsmiddag här i Bygdegården. Sara har, sedan hon var barn, tillbringat många somrar här på Yxlan och kunde inte tänka sig någon bättre plats för att fira hennes och Pers högtidsdag.  Stina-Britt Catering på Blidö levererade maten. Många av gästerna övernattade sedan på Blidö Hamnkrog i Stämmarsund. Brudparet hade lyckats pricka in en riktigt fin vårdag med sol och värme.

Teater Stormen den 26 april

De medverkande får applåder efter föreställningen. Klicka på bild

STORMEN drog in i Bygdegården den 26 april kl 18 på kvällen!  Äntligen tänkte vi eftersom den skulle ha spelats den 19 febr men  föreställningen fick då ställas in med kort varsel p.g.a. sjukdom. Rolf hann dock varsko alla som förbokat biljetter men några fick vända i dörren.

Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Örebrå Länsteater. Dagens föreställning blev slutpunkten på den turné som de medverkande varit ute på. Pjäsen är en av de sista som Shakespeare skrev och den har blivit en klassiker som sats upp på många scener. Vid uppförandet i Bygdegården förvandlades nästan hela stora salen till ett stormande hav. Vi i publiken satt efter "stranden" längs väggarna. De med anlag för sjösjuka kände nog av gunget. Regisören Michael Cocke ser Stormen som en varningsklocka, men ännu mer som en hyllning till människans förmåga att ändra sitt sätt att leva. Han menar att vi har gjort det förut och kan göra det igen. Han slutar med att uppmana oss att låta stormen rasa och ändra allt - på något sätt skall vi gå stärkte ur det.

Teater -Gryning - tid för goda nyheter! 19 mars

Rolf tackar de medverkande. Klicka på bild

Cecilia Kylling gästade oss åter - nu med delvis nya medverkande. Denna gång med en föreställning "som lyfter, stärker och glädjer". Gruppen är otroligt musikalisk och Cecilias berättelser och sångtexter berör verkligen. Ensambels glädje i framförandet spred sig till oss som var där. Vi ser fram emot fler besök av denna ensembel.

Blidö Sockens Hembygdsförening - årsmöte 18 mars

Klicka på bild för förstoring

Många medlemmar dök upp när Blidö Sockens Hembygdsförening detta år valde att hålla sitt årsmöte i Bygdegården.

Efter förhandlingarna berättade Bengt Rinaldo om sin far konstnären och författaren Sten Rinaldo 1906-1989.

Bygdegårdens årsmöte med keltisk musik 11 mars

Middag efter årsmötet - klicka på bild för förstoring.

Årsmöte med ett 40-tal medlemmar närvarande. Mötet klubbades igenom på 1 timma. Den stora nyheten var att vår ordförande hade valt att avsäga sig rollen som ordförande i föreningen men kommer att kvarstå som ledamot under 1 år. Sedan föreningen bildades 1942 har vi haft 6 ordföranden och Rolf har suttit vid rodret i 28 år! - en hedervärd insats för vår Bygdegård.

Klicka på bild för förstoring

Efter förhandlingarna serverade festkommitén i vanlig ordning en suveränt god middag och därefter underhölls vi av gruppen Dreams of Drams. Bandet spelar medryckande keltisk musik och vi försökte sjunga med i de sånger som vi fått texter till - svårt på irländsk/skotsk dialekt.

En trevlig afton.

Teater Stormen den 19 febr

idag på morgonen fick vi besked från Riksteatern att föreställningen ställts in pga sjukdom. Första gången som vi tvingats ställa in ett annonserat evenemang. Lyckligtvis kunde vi på förmiddagen ringa runt till alla de som förbokat biljetter och informera om läget. Vi får se om vi får möjlighet att ta emot teatergruppen vid ett senare tillfälle.

Genomförda aktiviteter 2016

Glöggafton den 17 dec 2015

Klicka på bild för förstoring

Yxlö Byalag anordnade även detta år en uppskattad glöggfest för medlemmar och kringboende. Här fick alla möjlighet att önska varandra en God Jul och Ett Gott Nytt år. Vi var ett 50-tal som anslöt till denna trevliga sammankomst.

Furusunds Båtklubb - fest med dans 22 okt

I kväll hade Furusunds Båtklubb fest för medlemmar och fastboende i Bygdegården - en fest med middag, dans till levande musik och lekar. Ett femtiotal öbor fick uppleva en trevlig afton med god mat, glatt och trevlig umgänge samt dansmusik som lockade många att svänga sina lurviga. Klubben anordnar årligen denna fest i oktober och förhoppnisvis lockar det ännu fler att deltaga nästa år.

Klicka på bild för förstoring

Tjalle stilade extra ikväll då han tagit på sig sin slips! Bild från middagen när alla fick klä ut sig och samtidigt sjunga Gladsången på fem olika melodier - ett uppskattat inslag under aftonen.

Filmkväll med Ingemar Lind 8 okt 2016

Vi var ett 30-tal öbor som samlades i Bygdegården i kväll för att uppleva Ingemar Linds film Fjället i mitt hjärta . En finstämd och vacker beskrivning av årstidsväxlingarna i västra Härjedalens fjällvärld. Ingemar betonade att han inte vill använda instrumentell musik i sina filmer utan låter naturens egna ljud - porlande vatten, fågelsång och inte minst tystnaden -bilda en fin ljudkuliss till sina bilder. Efter filmvisningen samlades vi kring kaffeborden för en stunds trevlig samvaro. En finstämd afton.

Friteatern den 27 aug 2016

Mats Nolemo, Peter Danielsson, David Odlöw..

I kväll gästade Friteatern Bygdegården med föreställningen Den vackraste visan om livet självt…

Klicka på bilden för förstoring

I den första akten spelade de medverkande tre kringresande gamänger som skall spela en konsert. Allt går inte som dom tänkt sig men allt reder sig och musiken är medryckande. De tre trakterar väl gitarr, fiol, banjo, durspel och trumma. Den andra akten var mer alvarsam med dikter och tänkvärda visor. På frågan om vi ville höra mer svarade publiken ett unisont ”Ja” och så blev det. Vi klappade i takt och sjöng med i visor vi kände igen. Vi var ett 50-tal öbor som fick en väldigt trevlig afton Bygdegården.

Loppis/Auktion 2 juli 2016

Klicka på bild för förstoring

Under 28 år har Bygdegårdsföreningen anordnat  Loppis/Auktion – alltid andra lördagen efter midsommarafton. Årets evenemang var lika välbesökt som vanligt. Trängseln bland fyndborden var stor strax efter ett repen drogs kl 11.00. Även auktionen lockade många deltagare. Vi har ännu några lotterivinster som inte är uthämtade. Följande vinstnummer drogs; nr 7, 35 och 97. Har Du vunnit – kontakta då Roffe på tel 0709 38 41 30. Många besökte även Café Bygdegården som serverade kaffe/saft och hembakt bröd.

Tack alla ni som skänkt saker och tack alla ni som kom och handlade. Intäkten från evenemanget är viktig för föreningen. Pengarna går till underhåll av vår fastighet och till subvention av de kultur- arrangemang vi har. Alla våra medarbetare arbetar helt ideellt.

Teater den 15 april - en härlig kväll i Bygdegården

Fullsatt i Bygdegården ikväll

Myggjagare och näbbstövlar. Underkjolar av skumgummi är högsta mode, en krona ger 20 Dixiekolor och grannen skaffar sig en Opel Olympia. Gunnar Wiklund sjunger Tala närmre och i Folkets park slår Rock-Olga igenom. Man dansar till Twilight time. Så småningom gör de kortkorta kjolarna entré och många i byn skaffar PV eftersom ”Volvos värde varar”. 

Melodifestivalens vinnarlåt-68 heter Det börjar verka kärlek banne mig. Barnen lär sig läsa genom Fem myror är fler än fyra elefanter och nu är trafikvett ett måste. ABBA är idolerna och lilla Cecilia demonstrerar med sin mamma för en bättre värld.Vilken härlig kväll vi fick. 

Vi som närvarade sjöng med i låtarna, klappade händerna, dansade och kramades. Solveig Bergqvist Larsson, Cecilia Kyllinge, Anders Larm och Jan-Olof Jonsson bjöd på en både tänkvärd och mycket trivsam underhållning. De fyra aktörerna sjöng idel kända låtar som vi alla kunde relatera till. Cecilia bjöd på en magisk avslutning när hon framförde B Afzelius visa Landet bortom bergen.

Ensambeln lovade publiken att återkomma med sin nästa föreställning. För det fick gruppen en stående ovation. Tack för en härlig kväll.

Klicka på de små bilderna för en förstoring.

Bygdegårdens årsmöte den 20 febr 2016

Årsmötet lockade drygt 40 medlemmar. Ärenden som avhandlades var mest formalia. Styrelsen fick ansvarsfrihet för det gågna året. Som vanligt serverade Anita och Nenne en suverän middag till de församlade - hög stämning i lokalen.

Efter middagen visades en filminspelning från uppförandet av lustspelet Östermans frestelser. Inspelning gjord i Societetsparken Norrtälje 2014.

Genomförda aktiviteter 2015

Glöggafton den 19 dec

Inför julen anordnade Yxlö Byalag en glöggafton i Bygdegården i kväll.  Byalaget bjöd medlemmarna på glögg och pepparkakor. Det kom ett 60-tal medlemmar till denna trevliga träff. Man har lovat att detta skall bli en tradition och vi ser redan fram emot nästa års träff. Avslutningsvis önskade vi varandra God Jul och Gott Nytt år.

Musikafton med Carl Erik Thörn 15 okt

Denna afton kom ett 30-tal personer för att lyssna på Carl Erik Thörn med musikanter. Carl Erik, som kallar sig själv för "Svensktoppskung och legend", framförde bl a låtar som Mamy Blue. I pausen serverades det kaffe med dopp.

Klicka på bilden för att förstora den.

Ingemar Lind - Mina drömmars skog. 3 okt

Ikväll gästade naturfilmaren Ingemar Lind Bygdegården och visade sin film Mina drömmars skog – en film där bild och ljud vävdes samman och skapade en känsla av närvarande. Tyvärr var det många som gick miste om detta tillfälle men Ingemar har lovat återkomma med nya naturfilmer – tag då chansen att komma och titta och lyssna.

Både vuxna och barn fångades av föreställningen.
Vår ordförande Rolf Fransson och Ingemar Lind

Rapport; Teater - Har tåget gått, eller...? den 21 aug 2015

Vilken trevlig kväll vi fick. Tråkigt bara att fler fick vända i dörren då biljetterna såldes slut. Föreställningen lockade till skratt men också till eftertank vilket var målsättningen för Carina Molander som skrivit och regisserat pjäsen. Tiden går inte ifrån dig utan kommer till dig är en bärande replik i pjäsen och sista tåget har inte gått. Pjäsen hade urpremiär hos oss och skall nu ut på turné i landet.

Övre; skådespelare.och musiker. Mats Nolemo, David Oslöw och Peter Danielsson. Nedr; hela ensemblen.

Vi kunde ta in ett 70-tal åskådare men det var betydligt fler som kom. Det innebar att många inte fick möjlighet att se föreställningen. Vi beklagar det men kunde inte drömma om att intresset var så stort. Vill du försäkra dig om en plats till kommande föreställningar gäller det att anmäla ditt intresse så snart vi angivit klockslag här på webbsidan samt annonserat om föreställningen på öarnas anslagstavlor.

Rapport; Tronco - En värld där naturens och flamencons väsen förenas. Den 12 juli

Ljusterö Operasommar står bakom turnen för gruppen.

Föreställningen har tagit inspiration från John Bauers målningar och Lorcas poesi och skapat dans, sång, musik och animation till en interaktiv flamencoföreställning för hela familjen. Ett femtiotal barn och vuxna kom och ryktes med av sång, musik och en hissnande flamencodans. Duktiga musikanter ackompanjerade det hela.

Klicka HÄR för mer info om föreställningen.

Rapport; Loppis och Auktion den 27 juni

Lagom varmt och mest sol hela dagen. En lätt regnskur påverkade inte tillströmmningen av besökare. Kl 11.00 drogs repen vid grindarna och snart fylldes gården av många prylexperter. Mängder med skänkta föremål fick snabbt nya ägare och när vi summerade dagen så hade besökarna köpt möbler, saker, textilier, böcker, fikat och ätit korv för lite drygt 60 tkr. Pengar som Bygdegården använder till underhåll av fastigheten och till kulturella arrangemang. Alla vi som arbetar i Bygdegården gör det för bygden och arbetet är helt ideellt.

Tack till alla er som skänt saker till loppis och auktion och ett stort tack även till er som kom och förgyllde dagen för oss.

Besökarna anländer efter att repen dragits. Klicka på bilden för att förstora den.

Lördagen den 2 juli år 2016 är det dags för nästa Loppis och Auktion. Vill Du skänka saker till nästa år  - kontakta Rolf Fransson 0709 38 41 30.

Rapport - Bokimpro den 14 maj. Krist. him.

Ett 40-tal barn och vuxna kom till denna föreställning. Stora och små barn fick interagera med skådespelarna vilket uppskattades.

De tre skådespelarna här tillsammans med ett av barnen från publiken.

För mer information om pjäsen klicka HÄR.

Rapport - Teater lördagen den 14 mars 2015

Klicka på bilden för förstoring.

Teaterpjäsen Tag det rätta, tag Cloetta!

Vilken härlig underhållning vi bjöds på ikväll här i Bygdegården. Vi var ett 60-tal personer som bjöds på en nostalgisk resa till 50-60 talet. De flesta i publiken var unga på den tiden och ensambeln frammanade minnen från vår ungdom. De fyra skådespelarna var duktiga både skådespelare och musikanter. 

Dessa resande teatersällskap gör det möjligt för oss öbor att njuta av underhållande teater här långt ute i skärgården - det är vi tacksamma för.

Klicka HÄR för mer info om pjäsen

Rapport - Bygdegårdens årsmöte den 28 febr 2015

Ett 50-tal medlemmar närvarade på årsmötet och den efterföljande middagen. Anita och Nenne hade lagat till en riktigt god måltid.

Årsmötet är en väldigt trevlig tillställning - och stämningen vid middagen är hög. Efter måltiden underhöll Michael Blum med visor och Roslagshistorier. 

Middag efter årsmötesförhandlingarna

Michael Blum underhöll efter måltiden.

Genomförda aktiviteter from 180701 tom idag

Vi börjar med det senast genomföra arrangemanget;

.

Homage till Peter LeMarc den 9 sept 2023

Två duktiga musiker - Ola Pettersson och Örjan Mäki, underhöll oss med både kända och okända visor av Le Mar. Det var bara ett drygt 20-tal som kom till konserten.

Lördag 26 augusti 2023

En jazzkväll med Contry Stompers alias Smilbandet

Smilbandet på Bygdegårdens scen. Många öbor tog chansen att digga jazz denna lördagkväll.

Söndag 23 juli 2023

Två författare presenterar sina böcker.

Gabriella Wejlid "Konsten att få hjärnan att göra som Du vill" och

Lasse Björklund " Fånga Sverige"

Vi var ett 30-tal åhörare som lyssnade på dessa intressanta presentationer. Många tog chansen att köpa böckerna . Fika serverades.

Lördag 1 juli 2023 - Loppis/Aktion

Dagen bjöd på ett fint sommarväder och arrangemanget blev väldigt välbesökt. Mängder med prylar såldes och trots konkurens, från många köp och säljsidor på nätet, så blev de en lyckad dag för Bygdegårdsföreningen. Detta tack vara alla ni som skänkt fina saker och alla ni som kom och fyndade.

Årsmöte den 25 mars 2023

Äntligen ett normalt årsmöte igen efter Coronan. Efter förhandlingarna så serverades god mat. Trevligt att samlas och träffa nya som gamla medlemmar. Hans Hörnquist underhöll med trivsamma visor under sittningen.

Bygdegården 80 år - firades den 24 sept 2022

Klicka för förstoring

Den 6 sept 1942 bildades Yxlan Blidö Bygdegårdsförening - således för 80 år sedan. För att uppmärksamma detta jubileum bjöd föreningen in personer som på olika sätt bidragit till att föreningen än idag lever och bedriver verksamhet. Två eldsjälar som inte kunde näravara var Arne Mattsson och Åke Carlsson.  Vi var drygt 50 personer som tackat "Ja" till middagen för att fira jubileet. Några representanter för kommunen och Bygdegårdarnas riksförbund närvarade och hyllade föreningen i sina tal. Några lokala förmågor underhöll oss med visor och sång - det var Hans Hörnquist, Marianne Flynner och Irene Mattsson. Vår köksgrupp lagade den goda maten som serverades. En trevlig kväll.

Bokmässa 8 aug 22

Även detta år arrangerade Föreningen Bokmässa Yxlan en bokmässa i Bygdegården. Ett 15-tal författare - både prisade och lokala författare- närvarade och berättade om sina verk. Årets mässa var välbesökt. Många besökare framförde att det var ett väldigt bra och intressant arrangemang. Det sporrar föreningen att anordna en Bokmässa även nästa år - något att se vi fram emot. 

Viveca Sten berättar om sitt författarskap.
Milo Dahlmann med sin båt Artemisia II berättade om sin seglats till Antarktis.

Loppis/Auktion den 2 juli 2022

Klicka på bild för förstoring

Efter två års uppehåll kunde vi äntligen återuppta vår uppskattade Loppis/Auktion. Tack alla ni som skänkt saker till årets evenemang och tack även till alla er som kom och fyndade bland tusentals saker såsom böcker, kläder, möbler, husgeråd, prydnads- och bruksföremål samt diverse prylar. Intäkterna från detta går oavkortat till underhåll av fastigheten och till att subventionera våra olika evenemang.

Årsmöte 12 mars 2022

I år var vi ett 20-tal medlemmar som kom på årsmötet. Pga pandemin så valde vi att även detta år avstå från den traditionsenliga middagen som vi normalt serverar efter förhandlingarna. Stämman beslutade att bevilja styrelsen ansvarfrihet för det gånga året.

Teater "Frukostklubben" 28 mars 2022 kl 13.30

Klicka för förstoring

Pjäsen Frukostklubben genomfördes med stöd ifrån Bygdegårdarnas Riksförbund samt Kulturrådet.

Bild från föreställningen Frukostklubben. Totalt kom 91 personer för att se pjäsen och vi fick bara possitiva omdömen från publiken. Roligt att kunna bjuda på bra teater här ute bland Roslagsöarna.  Klicka på bild för förstoring.

.

Barnteater Gropen 4 dec 2021

Klicka på bild för förstoring

Teater; KvinnOR KAn. 18 nov 2021

Matida Kjellmo berättade om fem generationer kvinnor och deras strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft. Om kvinnogöra och superkrafter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra. För allt vi kan, vill och vågar. Tidningen Skärgården skrev om föreställningen - klicka på bilden för förstoring.

Årsmöte 14 aug 2021

Pga Pandemin tvingades vi senarelägga årsmötet detta år och hade inte en sedvanlig middag med uppträndande efter årsmötesförhanlingarna. Till dagens stämma kom 10 medlemmar.

Loppis Auktion 2021 inställd

Även detta år tvingades vi ställa in sommarens Loppis/Auktion. En hel del skänkta saker har vi dock kunnat sälja via lokala Face-Book-sidor. Vi får hoppas att vi kan genomföra aktiviteten sommaren 2022. Välkomna då.

Kyllingegruppen gav föreställningen "Ellvi och Janis" den 10 okt 2020.

Förstora bild - klicka på bilden
Förstora - klicka på bilden

Vi hade bokat denna föreställning till april i år men pga Coronan så så fick vi avboka det datumet. Nu tillåter FHM samlingar upp till 50 personer och då bestämde vi oss för att försöka igen. Vi placerade stolarna på  godkänt avstånd. Äkta makar kunde sitta två och två och sedan skall det vara 1,5 m mellan övriga. Då lyckades vi få plats med 50 sittande personer - se bild ovan. Vi ersatte kaffe och kaffebröd med Festis samt chokladpraliner inslagna i papper. Alla tillgängliga platser var förbokade. Vi fick en musikalisk föreställning som berättade om Janis Jopplins och Elvis Presleys liv. Allt var väldigt uppskattat och flera lovordade allt vi gjort för att coronasäkra det hela. Gruppen lovade en "Ösig Rock N Roll-Show" och det var precis det vi fick.

Loppis/Auktion 2020 inställd

Årets Loppis/Auktion ställdes in pga av Coronan. Vi har fått in en hel del sakar som skulle sålts den 27 juni. En hel del har vi kunnat sälja via de lokala Facebooksidor som finns här på örarna. Titta gärna in där och var med och buda. Undra Du över något så kontakta vår Loppisgeneralska Carola på tele 0720 06 47 73.

Bygdegårdens årsmöte 7 mars 2020

Klicka för förstoring

Kl 17 började stämman och ett 30-tal medlemmar hade hörsammat kallelsen.  Vår ordföranden Ralf hälsade de närvarande välkomna. Till mötesordförande valdes Fred Rosenthal. Inga frågor som vållade debatt och efter någon timma hade dagordningens punkter gåtts igenom. Styrelsen fick ansvarsfrihet för det gågna året trots ett stort underskott för 2019. Resultatet beror på att föreningens målat om huset under sommaren för en stor summa pengar.

Efter mötet så serverades det en middag tillagad av föreningens mästerkock Fia - till allas belåtenhet.

Berndt Törnblom underhöll oss sedan med sång och gitarrspel. Enligt egen utsago spelar han allt från Bellman till Taube samt även egna visor och det gjorde han verkligen. Efteråt var det fler som sa att detta var det det trevligaste årsmötet på länge och de var Berndt som bidrog mycket till det.

Berndt Törnblom spelade o sjöng

Kyllinge-gruppen den 10 nov 2019

Roffe blev uppkallad på scenen när föreställningen var över. Klicka på bild för förstoring.

Totalt kom ett 60-tal pers till Kyllingegruppens föreställningen och vi fick höra bra musik och allt framfördes på ett proffsigt och njutbart sätt. Showen inramades som en direktsänd TV-show med bl a Lill Babs och Simon Brehm. Via skyltar fick ”TV-publiken” upplysning om när vi skulle klappa händer, jubla eller skratta. Den informationen var dock onödig eftersom vi gärna gjorde allt detta utan den upplysningen

Ingmar Lind - Filmen Min vän fjällräven. 5 okt 2019

Sen lördagkväll är det svårt att få publik till ett arrangeman. Tyvärr var vi bara ett 10-tal som fick njuta till Ingemars finstämda film om fjällräven.

Milo Dalmann lörd den 17aug 2019

Klicka på bild för förstoring

Ett 50-tal öbor kom för att lyssna till Milos berättelse om hennes seglats till Antarktis. Vi fick en levande och intressant berättelse om hennes fantastiska resa på egen köl. Milo är idag fastboende på Yxlan och hennes båt Artemisia II seglar nu i vår skärgård i väntan på kommande stora äventyr.

Norrtelje tidning uppmärksammande detta arrangemang på helt uppslag.

Kiruna - världens största flytt och Kraftverksbygget i Porjus. Den 10 aug 2019

Klicka för förstoring
Klicka för förstoring

Även Roslagsbor är intresserade av att höra om vad som hänt och händer i vår nordligaste kommun. Åhörarna fyllde hela Bygdegården denna lördag för att höra Göran Cars berätta om hur man genomför en flytt av en hel stad - Kiruna. Efter detta så sjöng och berättade Hans Hörnquist om kraftverksbygget i Porjus. Båda har gedigna kunskaper i sina respektive ämnen. Båda är idag dessutom Yxlanbor på del- och heltid.

Även om detta arrangemang hade Norrtelje tidning ett helt uppslag.

Loppis Auktion 29 juni 2019

Klicka på bild för förstoring

Traditionsenligt så bjöd dagen på sol och lagom värme. Vi räknar med att mellan 3-400 personer kom till årets upplaga. Under året har vänliga öbor skänkt mängder med både saker och möbler och mycket av detta köptes sedan av dagens besökare. Intäkten för detta utör en viktig bas i Bygdegårdens ekonomi. På café Bygdegården serverades det hembakt bröd och lokalen var fullsatt med kaffesugna gäster.

Vi vill rikta ett stort tack till både gåvogivarna och de som handlade under dagen. Vi ses igen nästa år.

Kyllinge tolkade B Afzelius 17 mars 2019

Klicka på bild för förstoring

Skönheten och odjuret!!. Förstora bilden så kan Du lättare avgöra vem som är vem.

Cecilia Kyllinge gästade oss åter  tillsammans med tre duktiga musiker. Denna gång med låtar av Björn Afzelius.Tänkvärda texter och gruppen presenterade allt på ett lättsamt och proffsigt sätt. Vi som närvarade njöt av föreställningen.

Bygdegårdens årsmöte den 2 mars 2019

Klicka på bild för förstoring
Musikant Jörgen Toresson

Ett 30-tal medlemmar närvarade på årsmötet - styrelsen fick ansvarsfrihet för det gågna året. Ekonomin god men vi räknar med en stor kostnad för ommålning av huset under 2019.

Under den efterföljande middagen underhöll Jörgen Toresson med visor och berättelser om och av  poeter som vistats i Roslagen. Det var ett uppskattat inslag. Riktigt god mat serverades tillagad av Yxlans egna mästerkock Fia.

Ingemar Lind visade film 6 okt

Teater 16 sept - "Säg Algots det räcker" med Kyllinge-gänget.

Klicka på bilderna för förstoring
Många kom för att uppleva denna föreställning

Vi var ett 60-tal öbor som kom och roades av den trevliga föreställningen. Vi blev inbjudna att sjunga med i de välkända visorna - det var allt från Barndomshemmet till Jailhouse Rock. Den av gruppen skrivna föreställningen skapade många aha-upplevelser som vi lite åldersrika kunde ta till oss.Gruppen fick applåder då dom lovade komma tillbaka i mars nästa år med en nyskriven pjäs - missa inte den.